שאלות נפוצות
Studio Noga
פילאטיס היא שיטת אימון המשלבת תרגילי חיזוק עם עקרונות של דיוק שליטה וריכוז.
השיטה שמה דגש על על חיזוק שרירי הליבה ומסייעת בשיפור המנח היצבתי באמצעות ארגון נכון של מרכז הגוף בשילוב עם נשימה תנועתיות והתארכות.
השיטה פותחה על ידי ג'וזף פילאטיס במאה הקודמת, בראשית דרכה נקראה 'Conrology' וכבר בתחילת דרכה היא נועדה לשיקום פציעות. ג'וזף פילאטיס תיאר את השיטה כ"שליטת המוח על השריר", וקיווה שהיא תיושם בחיי היום יום ולא רק במכון. הוא רצה "לחנך" את הגוף ולייעל את תפקודו
כלומר מטרתה של השיטה היא לאמן הגוף כך שיוכל לבצע את המטלות היומיומיות במינימום מאמץ, ללא שחיקה מיותרת, וללא פגיעות גופניות. וזאת על ידי סדרה של תרגילים המפעילים את השרירים המייצבים, אשר לאורך זמן מאפשרים טווח תנועה גדול יותר במפרקים ומגמיש את השרירים, מתקנים את היציבה והקואורדציה, ומגבירים את המודעות לנשימה- ובכך להביא לשיפור משמעותי באיכות החיים
התרגילים מבוצעים במספר חזרות קצר, מתוך רצון לאפשר ריכוז במהלך כל חזרה ולהימנע מלהתיש את השריר, כל תרגיל פילאטיס ידרוש ייצוב של חלקים מסוימים, ותנועה מאוזנת מהחלקים האחרים. הדרישה לשמור על יציבות מרבית של חלקים מסוימים אמורה לאתגר את השרירים המייצבים באותו אזור
פילאטיס מכשירים היא השיטה המקורית אותה פיתח ג'וזף פילאטיס – עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914 נכלא פילאטיס יחד עם אזרחים נוספים במחנה מעצר בלנקסטר , אנגליה, שם הוא למעשה לקח קפיצים וחיבר אותם למיטות על מנת לסייע למרותקים למיטה לבצע תרגילים- ואלו למעשה היו מכשירי השיקום הראשונים שלו.
כך שלאלו הסובלים מכאבים ו\או מגבלות אורטופדיות שיטת פילאטיס מכשירים היא המתאימה ביותר שחלק מתהליך השיקום.
פילאטיס מזרן מתבצע על הרצפה בתנוחות שונות כמו שכיבה, ישיבה ועמידה, ולעיתים בשילוב אביזרים נלווים כמו גומיה, כדור גליל וכ'ו.
פילאטיס מכשירים מתבצע על מכשירים מיוחדים אשר מחוברים אליהם קפיצים אשר מאפשרים מצד אחד לתמוך במתאמן ולעזור לו לבצע תרגילים מסויימים שהוא לא יכול לבצע על המזרן, ומצד שני הקפיצים מוסיפים התנגדות ועומס אשר מאתגרים את התרגיל.
ג'וזף המציא רפורטר רחב של תרגילים על כל אחד מהמכשירים, מהבסיסי ביותר ועד השלב המתקדם ביותר. מכשריו תוכננו כך שבאמצעות הקפיצים והרצועות המייצרים התנגדות קבועה המכשיר בונה עבודה פונקציונאלית לשריר ומאפשר את מיצויו המרבי.
באימון עם מאמן כושר אישי תקבל את כל תשומת הלב של המדריך אשר, בעזרת שיחה קצרה המאמן יבין את המטרות שלך, הציפיות שלך והקשיים שהיו בעבר להתמיד בכושר או בכלל להתחיל לבצע פעילות גופנית באופן סדיר, התרגילים יותאמו אליך, לרמה שלך באופן כללי ולמצב הפיזי והנפשי אליו תגיע בכל אימון ואימון.
מאמן כושר אישי מקצועי, יוכל להציג בפניך מספר סגנונות אימון וביחד תוכלו לבחור מה הכי מתאים לך
לדוגמא: בפילאטיס מכשירים ניתן לעשות שיעורים קלאסיים לפי הרפרטואר המקורי של ג'וזף פילאטיס המאפשרים איזון בין מרכיבי האימון וניתן לעשות אימון המתרכז באלמנטים יותר ספציפים כמו גמישות או כוח.
חשוב לזכור, מאמן כושר אישי הוא בשבילך, בשעות שמתאימות לך, ובסגנון האימון המועדף שלך. מאמן כושר בהחלט לגרום לך להתמיד לאורך זמן.
עבודה משותפת עם מאמן כושר אישי לא מסתכמת רק בשעות האימון, מאמן כושר אישי טוב הוא "חבר" (כמובן בגבול הטעם הטוב ..). מיילים, טלפונים או הודעות sms יוכלו בהחלט לתת לתהליך ערך מוסף, ולפעמים אף קריטי בשמירה על שיגרת אימונים
באימונים האיישים שלי אני מלווה את המתאמן באופן צמוד גם מעבר לשעה של האימון, ובונה תוכנית אימונים מותאמת אישית לצרכיו. בין אם זה אימון המתמקד בהקלה של כאבי גב באמצעות מיטת הפילאטיס או אימון המתמקד בחיטוב והצרת היקפים עם ה TRX
בהחלט! בואו נבין קודם מה ההבדל בין בקע דיסק לפריצת דיסק
בלט דיסק- גרעין הדיסק (החומר המרכזי) חורג אל תוך גבולות הטבעת החיצונית עקב חולשה במבנה הטבעתי, דבר היוצר בליטה בהיקף החיצוני של הדיסק הגורמת לחץ על העצבים הסמוכים.
פריצת דיסק – גרעין הדיסק (החלק המרכזי) פורץ את גבולות הטבעת באופן מלא.
בשני המקרים, גם במקרה של בקע דיסק וגם במקרה של בלט דיסק, לרוב הכאב החריף חולף לאחר כ- 3 חודשים, וחוזרים לתפקוד תקין, לעיתים נשאר כאב כרוני, שיכול לכלול הקרנה לאורך הרגל, הירך השוק ואפילו כף הרגל, תלוי במיקום שבו מופעל לחץ על שורשי העצבים
בכל מקרה כאשר אנו חשים כאב, זה לא נעים לנו, ואנחנו מנסים להימנע מהכאב הזה, לאט לאט נוצר אצלנו פחד מתנועות מסויימות שעלולות לגרום להופעת הכאב.
הפחה הזה גורם לדפוס של מניעה, המנעות מתחושת הכאב על ידי המנעות מביצוע פעולות מסויימות במהלך היום יום, פעילויות שהן חלק משגרת החיים שלנו, ובעקבות כך ישנה פגיעה באיכות החיים שלנו. הימנעות כזו מתנועות ספציפיות מתוך פחד יוצר שינוי בדפוס ההליכה, ישיבה ובכל היציבה שלנו שעלול להתפתח לחולשה של שרירי הליבה ושרירי הגפיים התחתונוה.
בנוסף, מתפתחת הגבלה בטווחי התנועה של עמוד השדרה ומפרקי הירכיים. כלומר, הגמישות השרירית והמפרקית באזורים אלו יורדת.
לכן יש אנשים שמחלימים באופן מלא מהתקף גב חריף אך נותרים ליקויים גופניים ופחד מתנועה אשר גורמים להם להמשיך לסבול מכאבים ומוגבלות פיזית, גם במידה ונפטרו מהכאבים באופן מלא.
מחקרים מצאו כי ביצוע תרגילים המשלבים חיזוק והגמשת שרירים, ובפרט תרגילים המתמקדים בחיזוק וייצוב שרירי הליבה הם האמצעי לו ההשפעה הגבוהה ביותר בשיפור כאבי גב תחתון. תרגילים אלו עוזרים בהורדת הכאב, מסייעים במניעת ירידה במוגבלות התפקודית ובמניעה של הופעת כאבים עתידיים בגב התחתון.
פילאטיס היא שיטת תרגול מומלצת לסובלים מכאבי גב אשר תוצאותיה חיוביות בכל הנוגע לירידה בכאבים ועלייה בתפקוד היומיומי והספורטיבי.
הכל תלוי מה אתם רוצים להשיג, מה מטרת האימון וכמה משמעת עצמית יש לכם.
האם אתם מתאמנים בספורט נוסף במהלך השבוע וכמה יש לכם משמעת עצמית לעשות גם שיעורי בית.
אימון אישי לא שולל את האפשרות להתאמן גם בשיעורים קבוצתים מכוון שהמטרה של השיעור שונה.
אם המצב הגופני מאפשר להתאמן גם בקבוצה , אפילו אימון אישי אחד בשבוע יכול לעשות פלאים-באימון אישי תוכלו להכיר את גופכם ולדעת כיצד להתאים את עצמכם בקבוצה אם המדריכה נותנת תרגיל שלא מתאים לכם, לעבוד על דברים ספציפים, לחזק או לשפר משהו מסוים שמענין אתכם.
אם אינכם מצליחים להשתלב בקבוצה מסיבה גופנית כלשהיא מומלץ לעשות לפחות שני אימונים אישיים בשבוע, ובמוסף מומלץ שתתרגלו בבית "שיעורי בית" הכוונה לתרגיל או שניים ביום שיקחו רק כמה דקות אבל ישמרו ויתחזקו את העבודה שנעשתה באימון. (ניתן לבצע תרגול ביתי מצוין גם ללא אביזרים כלל)
אם מדובר באימוני כושר במטרה לרדת במשקל ולחטב את הגוף, גם כאן הכל תלוי בכם!!
אם אתם יכולים לעשות בעצמכם אימון או שניים בכל סוג של ספורט אז מצוין! האימון אישי יכניס אתכם למסגרת ידרבן אתכם והמדריך יוכל לכוון אתכם איך לבצע אימונים נוספים בעצמכם, אבל אם אתם כמו רוב האנשים מתקשים לשמור על שגרת אימונים לבד כנראה שצטרכו לעשות 2-3 אימונים אישיים בשבוע.
אם את מתכננת הריון- ואף פעם לא התאמנת- זה בדיוק הזמן להתחיל.
וגם אם לא, תתחילי! פילאטיס (מזרן ומכשירים) ניתן להתחיל בכל שלב, תוך שימת לב לעצימות התרגילים, והתאמתם למצב הגופני שלך ולשבוע בו את נמצאת.
אם התאמנת טרם כניסתך להריון, את יכולה להמשיך ולהתאמן כרגיל, במה שהגוף שלך רגיל ומכיר, ולאט לאט עם התקדמות ההריון תדרשי להתאמות קטנות לפי הרגשתך האישית.
אצלנו בסטודיו, כל המדריכות עברו התשלמויות על פעילות גופנית בהריון ויודעות לתת לך את הדגשים, חלופות וההתאמות הנדרשות.
כמעט כל פעילות גופנית בהירון תעזור לך לחזק את רצפת האגן לפני העומס הצפוי עליה בהריון ובכך למנוע דליפות שתן/צניחות רחם בעתיד כמו כן פעילות גופנית בשלב זה תאפשר לך להכנס להריון במשקל תקין, עם יציבה נכונה וטובה יותר שתקל עליך בשלבי ההריון המתקדמים ואפילו בלידה.
בכל מקרה, אל תתחילי במהלך ההריון פעילויות עצימות מידי שגופך לא מכיר ולא התאמנת בהם קודם לכן.
כמו כן, תמיד ובכל שלב מומלץ לבצע הליכות לפי יכולת.
(אין לראות בכל האמור לעיל המלצה רפואית, וכל פעילות גופנית בהריון דורשת אישור מהרופא המטפל שלך)
אחרי לידה ניתן לחזור לפעילות גופנית בהדרגה ולאחר קבלת אישור מהרופא המטפל שלך.
ניתן לחזור להתאמן כעבור 6 שבועות מלידה וגינלית או 8 שבועות מניתוח קיסרי.
בכל מקרה, אני ממלציה אחרי לידה לפנות לפיוזיותפרסטית רצפת אגן. ניתן לקבל הפניה מהרופא שלך, וללכת לפיזיוטרפסטית דרך קופת החולים.
פיזיותרפיסטית רצפת אכן תוכל לבדוק האם יש לך הפרדות ביטנית, והאם את מכווצת ומפעילה נכון את רצפת האגן – מה שמדריכת סטודיו לא יכולה לזהות בשיעור דרך הבגדים. את הידע הזה תוכלי לממש בזמן השיעורים בסטודיו.
בכל מקרה יש לחזור לפעילות, בצורה הדרגתית ובטוחה.
אם מופיעים תסמינים של רצפת אגן (כמו בריחת שתן בצחוק, שיעול או מאמץ) הימנעי מפעילות הכוללת קפיצות, והתרכזי בפילאטיס, המשיכי להיות בקשר עם פיזיוטרפיסטית רצפת אגן, וחיזרי לפעילות מלאה רק כאשר רצפת האגן התחזקה ואין דליפות שתן.
* בשיעורי פילאטיס מזרן בסטודיו, וגם באימונים האישיים עם פילאטיס מכשירים אני וצוות המדריכות שלי מקפידות לתת תרגילים ייעודים לחיזוק רצפת האגן.
כמו כן, אפשר להתחיל במספר אימונים אישיים לאחר הלידה לפני חזרתך לפעילות קבוצתית בסטודיו.