סכרת הריון מוגדרת כעמידות של הגוף להורמון אינסולין המופרש של ידי הלבלב, במצב זה הגוף לא מצליח לאזן בין כמות הסוכר שנשאר במחזור הדם לבין הסוכר שנכנס לתאים ומשמש כמקור אנרגיה.
עמידות זו מתפתחת לרוב סביב שבוע 24 להריון, עקב הורמונים המופשרים מהשליה וגורמים לאינסולין לאבד מיעילותי.
בישראל נהוג שכל אישה הרה תופנה על ידי רופא הנשים שלה לבדיקת סקר לאבחון סכרת הריון – העמסת סוכר של 50 גרם.
כ- 15 אחוז מהנשים יקבלו תוצאה לא תקינה בבדיקה זו ולכן יופנו לבדיקה האבחנתית לסכרת הריון- העמסת סוכר של 100 מ"ג
*לא אכנס במאמר זה לכל הערכים המדויקים לאבחנת סכרת, יש מספיק מקורות מידע בנושא, ולכן אתמקד בנושא הפעילות הגופנית.
בראש ובראשונה נדבר על מי מהנשים נמצאת בסיכון לסכרת הריון, חשוב שתדעי אם את נמצאת בקבוצת סיכון, כי אם כן, התנהלות תזונתית וגופנית נכונה עשויה למנוע התפתחות סכרת הריון, לעקב את הופעה או שהיא תהיה יותר קלה לאיזון.
- גיל מבוגר, מעל 35.
- השתייכות אתנית, נשים שמוצאן ממצרים, לבנון, הודו, וארצות המפרץ הפרסי.
- BMI- יחס בין הגובה למשקל – מעל 30
- נשים שיש להן מבנה גוף תפוחי, הצטברות של שומן באזור הבטן המלווה ברמות גבוהות של טריגליצרידים בשליש הראשון
- עליה מהירה במשקל בתחילת ההריון (מעל כ 0.5 קג בשבוע)
- נשים שיש להן סוכר גבוה בצום
- נשים שסובלות משחלות פוליציסטיות
- היסטוריה משפחתית של סכרת (גם לא סכרת הריון)
- נשים שלקו בסכרת בהריונות קודמים
- נשים שילדו בלידה קודמת תינוק במשקל מעל 4.5 ק"ג
אז לעניינו, פעילות גופנית,
אם התאמנת טרם כניסתך להריון, או במהלך ההיריון טרם אובחנה אצלך סכרת הריון, מומלץ שתמשיכי בפעילות שעסקת בה.
אם לא עסקת בפעילות גופנית כלל עד האבחון, מומלץ שתתחילי עכשיו.
פעילות גופנית בהריון מומלצת באופן כללי, ואם את נמצאת בקבוצת סיכון ללקות בסכרת הריון, עליך להקפיד על כך עוד יותר, מחקרים מראים שביצוע פעילות גופנית המשלבת פעילות אירובית ופעילות התנגדות לשרירים מוקדם ככל האפשר דחתה באופן ניכר את התפתחות סכרת ההריון והפתיחה את הסיכונים והסיבוכים המאפיינים אותה.
הפעילות הגופנית המומלצת בתקופת ההריון היא:
- פעילות אירובית בעצימות בינונית, כמו הליכה, או אופניים נייחים במשך לפחות 150 דקות בשבוע – מומלץ לפרוס את הפעילות למשך כל או רוב ימות השבוע ולא לבצע את כל ה 150 דקות ביום אחד או יומים בלבד.
- תרגילי כוח / התנגדות לשרירים- כ 20 דקות 2-3 פעמים בשבוע, או להשתתף ב 2-3 אימוני כושר קבוצתיים, ניתן להשתלב בסטודיו, בספורט שנעים לך ותוכלי להתמיד בו (יוגה, פילאטיס, קרוספיט, שיעורי סטודיו) את יכולה להשתלב בקבוצה רגילה והיא אינה חייבת להיות קבוצה ייעודית לנשים בהריון, כמובן הפעילות צריכה להיות מותאמת לרמת הכושר הגופני שלך, ויש לעדכן את תוכנית האימונים והעצימות בהתאם להתקדמות ההיריון.
כדאי שתוודאי שלמדיך/מדריכה ישנה הכשרה וידע עדכני בהתאמת פעילות גופנית לנשים בהריון.
*שימי לב על פי ה GIDELINE האמריקאי, בחולי סכרת סוג 2 (ללא קשר להריון) ההמלצה היא לבצע תרגילי כוח בעצימות בינונית-גובה, נמצא שפעילות זו הכי תורמת לאיזון רמות הסוכר בדם, ולא עצימות נמוכה.
לפעילות האירובית בתקופת ההריון ישנה חשיבות עליונה על איזון הסוכר בדם ולכן ההמלצה היא לבצע בכל יום כ 30 דקות של הליכה. (אם את מתאמנת בסטודיו/פילאטיס/יוגה/אחר, ולא מבצעת הליכות – חשוב מאוד להוסיף הליכה לשגרת הפעילות שלך בנוסף לאימונים שאת כבר מבצעת)
הליכה היא הפעילות המומלצת ביותר לאיזון רמות הסוכר בדם, אך אם מסיבה זו או אחרת, כמו תנאי מזג אוויר או מגבלה בהליכה, גם אופני כושר או שחיה יעשו את העבודה.
אם כחלק משגרת הפעילות שלך את מבצעת רק הליכות, מומלץ שתוסיפי תרגילי התנגדות בסיסיים לקבוצות שרירים גדולות,
כ 20 דקות 2-3 פעמים בשבוע, שימי לב להתאים את רמת הקושי ליכולת הנוכחית שלך ולהתקדמות בשלבי ההריון.
הקפידי ללבוש ביגוד נוח ואוורירי, להתאמן בחלל מאורר ולשתות מספיק מים (מומלץ להציץ בכתבה הראשית על המלצות לפעילות גופנית בהריון – בכתבה זו אני מפרטת מהם הדגלים האדומים – מתי יש להימנע או להפסיק פעילות גופנית ונותנת דגשי בטיחות נוספים https://noga-alon.co.il/women-sport/pregnancy-guidelines/)
בנוסף לפעילות הגופנית יש לשמור על תזונה מותאמת, חלק מהנשים יצליחו לאזן את רמות הסוכר בעזרת תזונה, אך חלק מהנשים יזדקקו לטיפול תרופתי, הזרקת אינסולין.
שימי לב, לסכרת הריון שאינה מאוזנת ישנם השפעות שליליות רבות על העובר כמו עובר גדול מעל 4 קג, בלידת תינוק גדול קיים סיכון גדול יותר לסיבוכים בה במהלך הלידה (קרעים בתעלת הלידה, לידה מכשירנית וניתוח קיסרי), וכמובן השלכות ארוכות טווח על הילוד (השמנה, התפתחות סכרת בבגרות וכ'ו
כמו כן, במחקרים נמצא שנשים שאובחנו עם סכרת הריון יש סיכון גבוה יותר ללקות בסכרת מסוג 2 בהמשך חייהן, אבל ישנם מספר פעולות שניתן לעשות על מנת לצמצם את הסיכון הזה, וביינהן :
- לשמור על משקל גוף תקין, BMI- קטן מ 25
- דיאטה איכותית דלת פחמימות.
- פעילות גופנית אירובית של לפחות 150 דקות בשבוע, בשילוב תרגילי התנגדות – כל החיים.
- צריכה מתונה של אלכוהול
- הימנעות מעישון.
*אם יש לך סכרת טרם ההריון, יש ללכת לייעוץ טרום הריוני- מכוון שבנשים שרמת הסוכר שלהן בדם אינה מאוזנת בתחילת ההריון , התקופה שבה מתפתחות מערכות העובר, יהיה שיעור גבוה יותר של הפלות ושל עוברים עם מומים.
שימי לב, לעיתים ישנם מצבים רפואיים נוספים בהריון אשר מונעים את היכולת לבצע פעילות גופנית, ולכן, כל מקרה לגופו, וכל פעילות גופנית צריכה להיות באישור הרופא המטפל האישי שלך שמכיר את כל ההיסטוריה הרפואית והמיילדותית שלך ואין לראות בכתבה זו ייעוץ אישי.
אצלי באופן אישי התחילו צירים מוקדמים וקיצור צוואר החל משבוע 25, אובחנתי עם סכרת הריון בערך בשבוע 28, ובכל פעם שנסיתי לעשות הליכות הרגשתי התגברות של הצירים, ולכן לצערי הרב לא יכלתי לבצע הליכות משבוע 25 להריון, בהתאם לכך הקפדתי לבצע תרגילי התנגדות, שגם היו מותאמים למצב, במצב ישיבה או שכיבה כדי להימנע מעומס על צוואר הרחם.
אם את נמצאת המצב רפואי מורכב יותר, את לא צריכה לוותר לגמרה על תנועה, את רק צריכה למצוא את האיש מקצוע שיתן לך את ההכוונה הנכונה ביותר למצבך.
בהצלחה, לידה קלה וביידים מלאות
נוגה
לשאלות נוספות מומנת לכתוב לי.