- התחלת לעבור טיפולי פוריות על מנת להיכנס להריון? קודם כל שיהיה בהצלחה ושתהיה קליטה מהירה =)
אז… מה קורה עד קליטת ההיריון המיוחל? בוודאי צצות בראשך הרבה שאלות ובליבך הרבה חששות בנוגע לשיגרת יומך והאם מותר להמשיך ולבצע פעילות גופנית סדירה…
בואי נתחיל רגל מההתחלה, כאשר אישה מנסה להרות ללא הצלחה במשך שנה, היא מוגדרת עם בעיית פוריות.
פעילות גופנית היא בדרך כלל המשתנה האחרון אותו בוחן הרופא, לאחר הערכות שונות של בעיות נפוצות לגיל האישה, כגון מחזור חודשי סדיר ומצב הביוץ, מצב הרחם, שחלות וחצוצרות, ואיכות הזרע.
כיום ממחקרים ידוע מעט מאוד על השפעת הפעילות הגופנית על מצב הפריון ובכל מקרה, כל אישה מגיבה באופן שונה לכל שיטת טיפול ולכל פעילות גופנית, כמו כן הדבר תלוי בסוג ועצימות הפעילות אותה מבצעת האישה טרם טיפולי הפוריות.
באופן כללי אורח חיים בריא הכולל- פעילות גופנית קבועה בשילוב תזונה מאוזנת מסייעים להגברת רמות הפוריות. לנשים המבקשות להרות מומלץ להקפיד על ביצוע פעילות גופנית ארובית ותרגילים שונים על מנת להכין את גופן לשינויי ההיריון והאתגרים הפיסיים הכרוכים בו.
פעילות גופנית קבועה מפחיתה את אחוזי השומן בגוף, כשלושים אחוזים מהאסטרוגן מגיע מתאי שומן, ועודף שומן בגוף עשוי לשנות את מאזן ההורמונים, ולכן עודף שומן מפחית את סיכויי הכניסה להריון.
כידוע טיפולי פוריות כוללים- טיפול הורמונלי – מתערבים ברמות ההורמונים בגוף, ולכך יש השלכות גופניות ונפשיות שונות- טיפול התחלתי קצר שניתן ע"י כדורים להשראת ביוץ, לרוב אינו כרוך בתופעות לוואי כלל, ואם ישנן תופעות לוואי הן בד"כ יהיו קלות ויתבטאו בגלי חום למספר ימים, תחושת נפיחות וכאבי בטן, לעומת זאת, לגירוי שחלתי בעזרת זריקות תופעות לוואי היכולות לכלול אי נוחות בטנית בשל הגירוי השחלתי, בחילות ושינויי מצב רוח.
דבר ראשון כאשר אישה מתקשה להיכנס להריון, בין אם לפני תחילת טיפולי פוריות ובין אם במהלך הטיפולים, חשוב לשמור על שגרת היומיום, פעילות גופנית מתונה שומרת על תודעה נפשית רגועה, מקלה על המעכב אחרי לוחות זמני הביוץ, ומונעת פרצי מצב רוח ודכאון.
התמודדות עם בעיות פוריות עשויה להיות מלחיצה ביותר, ואף יכולה להשפיע על מערכת היחסית עם בן הזוג, במשך הזמן עם עוד ניסיון ועוד ניסיון קשה לשמור על גישה חיובית. למרבה הצער, מתח עשוי להוביל לבעיות בריאותיות ולהפריע לביוץ.
לכן פעילות גופנית סדירה של כ- חצי שעה מדי יום, תסייע לך לאזן את רמות המתח, תאפשר לך להתאוורר, להקדיש לעצמך ולגופך זמן איכות, שמגיע לך, וכמובן שחרור האנדורפינים במהלך הפעילות יעזרו לך לשמור על אופטימיות וישפרו את מצב רוחך, יפחיתו את רמות החדרה ואף יפחיתו כאבים ומיחושים שונים בגופך.
אם בשגרת חייך הינך מבצעת פעילות גופנית מסויימת באופן מתון, 2-4 פעמים בשבוע, המשיכי לבצע אותה תוך הקשבה לגופך ותהיי ערנית לתחושות שונות או חריגות במהלך האימון ואחריו.
השפעת הפעילות הגופנית על המחזור החודשי ועל הצלחת טיפולי הפוריות שונה מאישה לאישה, דעת הרופאים משתנה גם היא, ולכן חשוב קודם כל להתייעץ עם הרופא המטפל שלך באופן ספציפי- ולשנות בהתאם את סוג הפעילות, משך הפעילות עצימות הפעילות וכ'ו.
ההנחיות לביצוע פעילות גופנית בטוחה לנשים במצב בריאותי טוב, גם אם אינן התאמנו טרם התחלת טיפולי הפוריות היא פעילות גופנית מתונה-כמו הליכה או שחייה, עצימות הפעילות נקבעת לפי הרגשה אישית שלך.
כיום מקובל לסווג את עצימות הפעילות על פי תחושה אישית לפי סולם BORG- סולם בורג הינו סולם המדרג את רמת העצימות הסובייקטיבית שמרגיש האדם המבצע את הפעילות במהלך הפעילות הגופנית.
הסולם הינו רצף מספרים מ 6 עד 20, כאשר לפני סולם זה הספרה 7- מייצגת מאמץ מאוד מאוד קל, 11- מאמץ קל, 13-מאמץ קשה במקצת, 15 –מאמץ קשה וכן הלאה…
עצימות מתונה הכוונה להיות בין 11-13 לפי סולם בורג.
פעילות גופנית נוספת המומלצת במהלך טיפולי הפוריות ובזמן ההיריון עצמו היא פילאטיס ויוגה, השילוב של נשימות, ריכוז וחיזוק מרכז הגוף תורמים לרגיעה, הפחתת המתח והחדרה, שינה טובה יותר והרגשת עוררות פיזית ונפשית ובכך מגבירים את הסיכוי להיכנס להריון.
כמובן שבכל מקרה יש להימנע מפעילויות גופניות העלולות לגרום לנפילה או קבלת מכה באזור הבטן, כגון תרגילי התעמלות מורכבים, רכיבה על סוסים או ספורט מגע.
כמו כן, פעילות גופנית עצימה אינה מומלצת במהלך טיפולי פוריות, שכן אחת מתופעות הלוואי של פעילות גופנית אינטנסיבית אצל אתלטיות היא הפרעות בסדירות המחזור החודשי והפרעות בפוריות עקב BMI נמוך, גם במקרה זה על האישה לקבל יעוץ פרטני בהתאם לסוג הפעילות ופרמטרים נוספים.
אין לראות בכתבה זו ייעוץ רפואי והיא אינה מחליפה יעוץ רפואי פרטני עם הרופא המטפל שלך. דעת/החלטת הרופא שלך קודמת לכל הנאמר לעיל.
ממני אליך,
נוגה 💜