סיבות גורמים ודרכי מניעה לאוסטאופורוזיס

 

הכל מתחיל בעצמות

צפיפות העצם, או במילים אחרות, החוזק שלה, תלוי בכמות המינרליים אשר מהם היא בנויה, (ביניהם סידן, זרחן ועוד), כאשר העצמות מכילות פחות מן המינרלים האלו, הן מאבדות מצפיפותן וכתוצאה מכך מחוזקן.

העצם היא רקמה חיה ומשתנה תכופות, בכל עת חלק "ישן" מהעצם מתפרק ועצם חדשה ניבנת. מחזור שלם של התחדשות העצם נמשך כ- 3 חודשים במצב תקין, עם הלידה הגוף מייצר עצם חדשה מהר יותר מאשר הוא מפרק עצם ישנה וכך מסת העצם גדלה בהתמדה עד שהיא מגיע לשיאה בסביבות גיל 20, תום גיל ההתבגרות. לאחר מכן, קצב בניית העצם ופרוק העצם מתהפך, והגוף מפרק את העצם מהר יותר ממה שהוא מצליח לבנות אותה מחדש.

ישנם מספר גורמים המשפיעים על חוזק העצם לאורח מעגל החיים

גורמים גנטיים – לא בשליטה שלנו

  1. גיל – עם כניסתנו לגיל המעבר, ישנה ירידה ברמות הורמון האסטרוגן אשר גורם לשגשוג ועליית פעילות תאים מפרקי עצם.
  2. מין – נשים סובלות מאוסטאופרוזיס פי 2 יותר מגברים. (40% מהנשים יחוו שבר אוסטאופורוטי לאחר הפסקת הווסת)
  3. היסטוריה משפחתית גנטית – כאשר קרוב משפחה מדרגה ראשונה אובחן עם אוסטאופורוזיס, (בעיקר אם מדובר באם), זה מעיד שקיים סיכון מוגבר שהמחלה תעבור הלאה לדורות הבאים.
  4. מחלות ותרופות ­– לעיתים תרופות ומחלות שונות עלולים להשפיע לרעה על תהליך פרוק העצם, גורם זה הינו גורם שאינו בשליטה היות וברוב המכריע של המקרים, החולה נוטל את תרופות כדי למנוע החמרה של מחלה אחרת וללא ברירה.

תרופות – תרופות נוגדות קרישה, תרופות אנטי אפילפטיות, שימוש ממושך סטרואידים (מעל 3 חודשים) וכ'ו.

מחלות כרוניות כמו – סכרת, פעילות יתר של בלוטת התריס, דלקת מפרקים שגרונית, מחלות מעי דלקתיות, צליאק ועוד.

גורמים בשליטה שיכולים לעקב ולמנוע התפתחות של אוסטאופרוזיס

חשוב לציין – הגורמים בשליטה הם מכריעים והחשובים ביותר, ועל כן גם אם הגורמים הגנטיים "לרעתנו" עדיין מרבית הכוח בידנו.

מכיוון ששיא מסת העצם מגיע בסוף גיל ההתבגרות – הרי שלפעולות שננקוט עד אז, השפעה מכרעת על עתידנו ומכאן התפקיד החשוב של העלאת המודעות לנושא בגיל צעיר. ככל שנגיע לתום גיל ההתגברות עם עצמות יותר חזקות, כך קצב האיבוד שלהם לאורך החיים יפחת , ניתן לשוות את הדבר לפנסיה, ככל שנרוויח ונשים יותר כסף בצד, בגיל העבודה, כך יהיה לנו יותר כסף לבזבז בפנסיה – העצם שלנו עובדת באותו עיקרון.

הגורם החשוב ביותר, שמשפיע על יצירת העצם בגיל ההתבגרות הוא פעילות גופנית

פעילות גופנית – דרך הבלעדית ליצירת גירוי של עומס, על העצמות ובכך לעודד את העליה בצפיפותן – בדיוק כמו חיזוק של שרירים, חוסר בפעילות גופנית, קרי אורח חיים יושבני יגרום להחלשות העצם. ומנגד ככל שנעשתה יותר פעילות גופנית בילדות ובגיל ההתגברות כך נגיע עם מאגרי עצם גדולים יותר לרגע שבו הקצב בייצור והפרוק יתהפך. לאחר גיל ההתבגרות, לפעילות גופנית תפקיד החשוב ומכריע בשימור מסת העצם הקיימת, האטת קצב הפרוק ומניעת החמרה.

תזונה – לתזונה השפעה משמעותית על צפיפות העצם, אך גם במקרה זה, יש חשיבות לתזמון, צריכה מספקת של סידן וויטמין  Dתורמת לחיזוק העצמות בגיל ההתגברות – כלומר לבנייתן, ישנם מחקרים שמעידים כי תוספות של סידן ווטמין D  בגילאים מבוגרים לא יתרום לבניית העצם, אך גם במקרה זה, צריכה מספקת תמנע החמרה ותעזור בשימור. בנוסף לסידן ווטמין D ישנה חשיבות לצריכת חלבונים מספקת, מגנזיום, ויטמין סי, אבץ, צריכת קפאין (שמשפיע על ספיגת הסידן) ועוד.

  • להחרבה ומידע נוסף על תזונה מותאמת עבור מחלת האוסטאופרוזיס – לחצו על הלינק

משקל ו- BMI– בהמשך ישיר לנושא התזונה, משקל גוף נמוך מהרצוי , ירידה משמעותית במשקל מעל גיל 50 או ירידה חדה במשקל בעקבות ניתוחים בריאטרים מעלים את הסיכון לחלות באוסטאופורוזיס, כך שעלינו לשאוף לשמירה על מסת גוף בטווח הבריא בצורה מאוזנת לאורך כל שנות חיינו ולהימנע מעליות וירידות חדות במשקל. (BMI  מומלץ 20-25)

הימענות מעישון – העישון נמצא כגורם שכמגביר את פרוק הורמון האסטרוגן בכבד, ובכך מביא לירידה ברמתו בדם – בדומה לירידה ברמות בעקבות עליה בגיל, ולכן הימנעות מעישון מהווה גורם מפחית סיכון.

לסיכום –

אורך חיים בריא יכול להוריד את הסיכויים לחלות באוסטאופרוזיס, גורמי הסיכון "שבשליטה" יכולים להוות גורם מכריע ולהשפיע באופן משמעותי על מאגר העצם ההתחלתי איתו נגיע לגיל השלישי והרביעי.

 

רק בריאות

ממני אליכם,
נוגה
💜

 

לצפיה בהרצאה שלי על החשיבות של פעילות גופנית בשמירה על מסת העצם מתוך כנס בנושא אוסטאופרוזיס בבית החולים על שם אדית וולפסון

שתפו את המאמר
פוסטים אחרונים