לחץ דם גבוה ופעילות גופנית, מה הקשר?

הרוצח השקט
יתר לחץ דם , ידוע גם ב"שם הבמה" -הרוצח השקט, וזאת משום שהופעת הסימנים והסימפטומים מגיעה רק בשלב מתקדם, כאשר כבר ככל הנראה נוצרה פגיעה ממשית בחולה/באיבר. התופעה נפוצה מאוד בעולם המערבי ובשנים האחרונות הפכה לבעיה של ממש. ע"פ הערכות כ-25% מהאוכלוסייה בישראל סובלת מיתר לחץ דם ברמות חומרה שונות.

על מה מדובר
לחץ הדם היא מידת "הכוח" אותו מפעיל הדם על דפנות העורקים בעת הזרימה בהם (דומה הדבר בתכליתו ללחץ אשר מפעילים מים על צינור השקייה) כאשר נוצרת הצרות של כלי הדם כתוצאה מסתימה חלקית או כאשר יכולת הגמישות של כלי הדם יורדת והם נעשים קשיחים יותר, מוגבר אותו "כוח" שמפעיל הדם על העורק ונוצר מצב של יתר לחץ דם.

לחץ הדם המוכר לנו כתקין הוא 120/80
כלומר לד מורכב משני פרמטרים (יחידות מידה-מ"ל כספית)
1. המספר הגבוה 120- הלחץ על דפנות כלי הדם בזמן התכווצות הלב, נקרא ל"ד סיסטולי.
2. המספר הנמוך- 80 הלחץ על דפנות כלי הדם-בזמן הרפיית שריר הלב, הנקרא ל"ד דיאסטולי.
לכן, לחץ דם אשר גבוה מ 135/85 נחשב לדם גבוה או- יתר לחץ דם- ברמות חומרה עולות.
הסכנה במצב זה היא פגיעה ממושכת בכלי הדם, שעלולה להוביל להתקף לב, פגיעה כליתית, שבץ מוחי ועוד.

פעילות גופנית, ככה זה עובד…
יתר לחץ דם מושפע ממספר גורמים, ביניהם כמובן גנטיקה, אבל לא רק! מחקרים רבים מראים כי לאימון הגופני מרכיב מאוד חשוב בעיכוב הופעת יתר לחץ דם (ית"ר) ובטיפול הלא תרופתי ביתר לחץ דם.

נמצא כי אימון ארובי עשוי לגרום להפחתת לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי בשיעור של כ 10 מ"מ כספית בממוצע- הירידה בלחץ הדם בעקבות הפעילות הגופנית קורת במכניזם שעדיין לא לחלוטין ברור.

לאנשים הסובלים מיתר ל"ד עדיפים אימונים בעצימות נמוכה – במיוחד באוכלוסיות של קשישים ואנשים הסובלים מעודף משקל ומחלות נוספות הגורמות למגבלות בריאותיות.

חשוב מאוד למדוד את לחץ דם לפני תחילת הפעילות, ולבצע את הפעילות בליווי מאמן כושר מוסמך שמבין ומכיר את כל ההתוויות באיזה לחץ דם מותר או אסור להתאמן.
יש להתאים תוכנית אימונית ספציפית לאדם, לפי כל מחלות הרקע הנלוות ולפי הטיפול התרופתי אותו הוא נוטל.

באופן כללי הפעילות הגופנית המומלצת לסובלים מיתר לחץ דם היא:
מבחינת פעילות אירובית– מומלץ לבצע 4 פעמים בשבוע לפחות פעילות ארובית בעצימות מתונה כמו- הליכה, שחיה או רכיבה על אופניים למשך של 30-60 דקות, מומלץ להתחיל בזמן קצר לפי היכולת ולעלות בהדרגה.

מבחינת אימוני כוח– מומלץ לבצע תרגילי כוח עם משקלים נמוכים ומספר חזרות גבוה, 2-3 פעמים בשבוע.

יש לשים לב לכמה דגשים על מנת לא לגרום לעליה חדה מידי של לחץ הדם בזמן האימון עצמו-יש לבצע חימום הדרגתי לפני תחילת הפעילות, להימנע מכיווצים סטטים / איזומטרים – כי הם מעלים את לחץ הדם באופן ניכר, להקפיד על מנוחות והתאוששות בין הסטים, ולתת התייחסות לדופק בזמן האימון- בהתאם לתרופות אשר בחלקן מגבילות את תפוקת הלב.

לסיכום,
יתר לחץ דם מושפע ממספר גורמים ביניהם גם גנטיקה ותזונה, אבל אין ספק שבאמצעות פעילות גופנית סדורה ומבוקרת,  ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות  יתר לחץ הדם, לשפר את תפקוד כלי הדם באופן משמעותי  ולמנוע פגיעה באיברים חשובים כמו הלב, המוח והכליות.

לפני תחילת פעילות יש להיוועץ ברופא המטפל, ומאמן כושר מוסמך.

בהצלחה, רק בריאות.

נוגה אלון
אחות מוסמכמת B.S.N בסיעוד, יועצת לפעילות גופנית.
מאמנת כושר אישית וקבוצות.

שתפו את המאמר
פוסטים אחרונים