חודש המודעות לאנדומטרזיוס. מה זה? ואיזה פעילות גופנית מומלצת?

חודש מרץ, הוא חודש המודעות למחלת האנדומטריוזיס.
המודעות למחלה היא נמוכה מאוד עד כדי כך שהזמן הממוצע לאבחון המחלה הוא 8-10 שנים!
על פי הסטטיסטיקה העולמית, אחת מתוך עשר נשים סובלות מהמחלה.

אז נתחיל בקצת הקדמה, מה זה אנדומטריוזיס  ?
Endometriosis היא מחלה גינקולוגית, הנגרמת כאשר תאי רירית רחם (אנדומטריום) נודדים אל מחוץ לרחם, ומתמקמים באזורים שונים בגוף.
תסמיני המחלה משתנים מאישה לאישה וכוללים כאבים רבים כאשר השיא הוא בדרך כלל בזמני הביוץ והווסת. כאשר יש דימום משכבת האנדומטריום שברחם, ייתכן גם דימום מרקמת האנדומטריום שמחוץ לרחם. לדם המופרש מהתאים שמחוץ לרחם אין דרך להיפלט מהגוף, הדם מצטבר ועלול לגרום להידבקויות בין הרקמה המדממת שאינה במקומה לבין איברים סמוכים, ציסטות ואף רקמת צלקת סביב רקמת האנדומטריום.

האזורים הנפוצים ביותר בהם ניתן למצוא את רירית הרחם הם איברי הרבייה והאגן. כמו כן ניתן לעיתים למצוא נגעי רירית רחם באיברים סמוכים לאברי הרבייה, כגון: שלפוחית השתן, המעיים והרקטום. ובמקרים נדירים מאוד אף במוח או בראות.

הכאבים האופייניים הם כאבי גב קשים לפני הווסת ובעת הווסת, כאבים עזים באגן ובבטן התחתונה שמקרינים לרגליים, וכאבים במפרקים. כמו כן יכולות להיות גם בחילות והקאות, כאבים בזמן יחסי מין, כאבים והתכווצויות ביציאות, עצירות ו/או שלשולים המופיעים לאורך כל החודש ובעיקר בזמן הווסת, עצבנות ועייפות.
סיבוך שכיח של המחלה הוא חוסר פריון המופיע לרוב בשלבים מתקדמים של המחלה.

אנדומטריוזיס היא מחלה כרונית, שנכון להיות אין טיפול שמרפא אותה. מטרת הטיפולים השונים היא לשפר את איכות החיים ולהקל על הסימפטומים כדי לאפשר לחולות לתפקד בחיי היום יום בצורה מרבית.
בין הטיפולים השונים נמנים טיפולים תרופתיים- הורמונליים, נוגדי דלקת, משככי כאבים, טיפולים התערבותיים כמו ניתוח לפרוסקופי להסרת הנגעים וטיפולים אלטרנטיביים שונים כמו דיקור סיני, שינוי תזונתי וכו'….

היום אני רוצה לדבר איתכן על תרופה טבעית, זולה ונגישה אשר יכולה להקל על הסימפטומטיים ולעזור לחולות לתפקד בצורה מיטבית, הרי היא- פעילות גופנית!

פעילות גופנית מתאימה היא החשובה ביותר לחולות באנדומטריוזיס ויש לה יתרונות רבים:
מניעה את הדם- שזוהי בעיה מרכזית מאוד באזור האגן.
מסייעת לאיזון הורמונלי
מאזנת את פרופיל השומנים בדם
משפרת את מצב הרוח, מפחיתה מתח ומשחררת אנדורפינים אשר מסיעים להפחתת כאב.
משפחת תהליכי ספיגה ועיכול
מחזקת את מערכת החיסון וכ'ו….

חשוב למצוא דרכים להניע את האגן בסיבובים פעם בכמה שעות ולהכניס את זה לשגרת היומיום, לנסות להימנע מישיבה ממושכת, וללכת, כמה שיותר.

חשוב מאוד למצוא את סוג הפעילות הנכון עבורך מכוון שפעילות מאומצת מידי הכוללת כיווצים נוקשים של רצפת האגן עלולים לעשות את הפעולה ההפוכה ולהחמיר את הכאבים.
רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל שלך על סוג הפעילות המומלצת , אם בחרת להתאמן בקבוצה או בצורה פרטנית עם מאמנת כושר חשוב לספר לה על המחלה, על הסימפטומים ולשתף אותה בצורה פתוחה ונינוחה על תחושותייך במהלך האימון.

סוג הפעילות הגופנית המומלצת היא כזו שתניע את האגן בצורה עדינה ללא עומסים כמו הליכה, שחיה, ריקוד, פילאטיס ויוגה.
מנגד אין נוסחת קסם, אין תרגילים ספציפים שכדאי לעשות או שאסור לעשות, זה מאוד אינדיבידואלי לכל אחת, ולכן האימון צריך להיות קשוב והדרגתי. צריך להגיע עם המון סבלות הן מצד המתאמנת והן מצד המאמנת לבדוק, לחקור ולגלות ביחד מה מתאים ומטיב ומה לא.

חשוב לבחור פעילות גופנית שתהיה לך נעימה ונגישה על מנת שתוכלי להתמיד בה לאורך זמן ולהפוך אותה לחלק משגרת יומך. אם את לא בטוחה למה את מתחברת ומה עושה לך טוב,  תעשי לך תקופת ניסיון בה תתנסי במספר פעילויות מסוגים שונים. במהלך תקופת הניסיון מומלץ לכתוב- יומן כאב המתעד את תחושות הכאב ועוצמתו וכך תוכלי להבחין בדרגות כאב שונות ולראות אלו מהפעילויות מפחיתות את דרגת הכאב שלך.

בהצלחה, רק בריאות.

ממני אליכן

נוגה 💜

שתפו את המאמר
פוסטים אחרונים