התכווצויות שרירים ברגליים – מגנזיום, זה לא הפתרון! אז מה כן?

המיתוס המוכר לכולנו…יש לך התכווצות בשרירי הרגלים? בטח חסר לך מגנזיום!….
אז בואו נתחיל מהתחלה….וננסה לעשות קצת סדר.

התכווצויות בשרירי הרגליים, תופעה המוכרת לרובנו, בה השריר מתכווץ באופן פתאומי, לא רצוני וגורם לכאב עז, למשך מספר שניות עד דקות. הבעיה הזו שכיחה בעיקר בנשים צעירות (אפילו יותר בתקופת ההיריון) אצל קשישים, וספורטאים תחרותיים וחובבניים בתחומי ריצות ארוכות וטריאתלון.

ההתכווצות בשריר מופיעה בדרך כלל ברגל אחת, בעיקר בשעות הלילה תוך כדי שינה או תוך כדי מאמץ גופני.

אז מיהו השריר המציק הזה שגורם לכאב הנוראי?
השריר שנמצא בחלק האחורי של השוק, שמו המקצועי בעברית – שריר הסובך, ובאנגלית Gastrocnemius, הידוע בשם העממי  "שריר התאומים" .

הסיבות להתכווצות השריר רבות ושונות וביניהן: הפרעות וסקולריות (כלי דם), סכרת, חוסר איזון הורמונלי (כמו בהריון), נטילת תרופות שונות, חוסר איזון של רמות הסידן בדם, התייבשות ועוד…. ברוב המקרים המקור והגורמים לכיווץ אינם ידועים.

כיום, אין ממש מודלים מחקריים טובים המאפשרים לדמות את התופעה בתנאי מעבדה ולכן קשה לחקור אותה, במיוחד מכוון שההתכווצות היא בלתי צפויה, בעקבות חוסר הבהירות בנושא קיימות תאוריות רבות מה המקור, ומהו הפתרון למצב.

אחת התאוריות הנפוצות בציבור הרחב היא חוסר במגנזיום, אך מחקרים חדשים שבדקו השפעה של נטילת מגנזיום על הכיווץ הלא רצוני של השרירים הראו כי אין הוכחה מדעית שהתוסף אכן עוזר.

תאוריה נוספת הנשמעת היא שביצוע תרגילי מתיחות לפני המאמץ או לפני השינה, יפסיקו את התופעה, אך גם זה לא נמצא כמפחית משמעותית את ההתכווצויות, בקרב ספורטאים ובקרב אנשים שסבלו מכיווצי שרירים בזמן השינה.

במחקרים האחרונים שיצא לי לקרוא עולה שבקרב אנשים מבוגרים מקור הכיווץ דווקא בתפקוד לא תקין של מערכת העצבים, והיא זו שאחראית על הכיווצים הלא רצוניים.  בתוך השרירים ישנם חיישנים עצביים אשר מדווחים למערכת העצבית על המתח המכאני שמפעילים השרירים, ובהתאם לכך מערכת העצבים מווסתת את מידת כיווץ השרירים. מתברר שבמצבים של עייפות השרירים, התאום של מערכת העצבים נפגע, מתרחשת פעילות יתר של החיישנים וזה הגורם לפעילות ספונטנית ולא מתואמת של תאי העצב אשר מכווצים את השרירים באופן עצמאי ולא רצוני.

אז מה בכל זאת ניתן לעשות כדי למזער את התופעה? בהתייחס לאנשים הסובלים מהתופעה בלילה, ולא בספורטאים (כנראה אצלם הסיבה היא שונה)
לאמן את שרירי הרגליים! באנשים שלא מבצעים פעילות גופנית נפגע התאום העצבי שרירי בעקבות עומס על הרגליים במהלך היום שגורם לכיווץ לא רצוני בזמן השינה.
לכן אימון שרירי הרגלים באופן מבוקר הדרגתי ורציף עשוי לעזור במניעה של הכיווצים.

לסיכום, נראה שנכון להיום אין עדיין מספיק מחקרים טובים בנושא, ואין תוצאות חד משמעיות, וכנראה יקח עוד כמה שנים טובות אם בכלל עד שנבין את מקור התופעה ונדע איך לפתור אותה באמת. אבל מה שבטוח, נטילת מגנזיום כתוסף, או ריבוי צריכת מזונות עתירי מגנזיום, כנראה לא תעזור לכם.

אבל הינה לכם, טיפ קטן ומעשי, ששמעתי שכן עוזר.

לשתות –מי טוניק,
כן כן, קראתם נכון במי טוניק יש רכיב הנקרא 'כינין' – הכינין הינו תרכובת ארומטית המיוצר מקליפת עץ ה –צ'ינצ'אה שמקורו בדרום אמריקה, ומשמש כיום כחומר טעם בתעשיית המזון בעיקר במשקאות מרירים כמו ה- מי טוניק.
הכינין במינונים גבוהים שימש בעבר כטיפול למלריה. אך לשימוש בו נלוו תופעות הלוואי רבות ולכן, השימוש בו פחת עם גילוייהן של תרופות חדשות למלריה. במינונים נמוכים אשר לא גורמים לתופעות לוואי, הכינין מספק הקלה משמעותית ואף עשוי למנוע לגמרה את התכווצויות השרירים הן במאמץ והן בשינה..

אז אם אתם סובלים מכיווצי שרירים באופן תדיר, ומרגישים שהכיווצים האלו פוגעים באיכות החיים שלכם, בטוח אין לכם מה להפסיד….
קנו לכם בקבוק מי טוניק בסופר הקרוב לביתכם, ותעשו עם עצמכם ניסוי קטן. במשך חודש שתו כל ערב כוס מי טוניק לפני השינה… ותספרו לי אם זה עובד.

נוגה אלון
אחות מוסמכת B.S.N בסיעוד, יועצת לפעילות גופנית
מתאמת קידום בריאות במרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון.

הסטודיו של נוגה – אימוני כושר לנשים בקבוצות קטנות/אימונים אישיים במרכז הבמה – גני תקווה.
פילאטיס מזרן/ פילאטיס מכשירים/ TRX/ עיצוב וחיטוב הגוף, חיזוק , TABATA, אימונים פונקצוינאלים.

שתפו את המאמר
פוסטים אחרונים