השפעת ויטמין D על בריאות העצם ואוסטאופורוזיס
ויטמין D הוא רכיב חיוני לבריאות הכללית ולבריאות העצם בפרט. במשך שנים רבות היה ידוע כי תפקידו המרכזי של ויטמין D הוא לעזור לגוף לספוג סידן, אך מחקרים עדכניים הוסיפו להבנה זו את השפעתו על בניית העצם, שמירה על צפיפותה, והפחתת סיכון להתפתחות אוסטאופורוזיס. למרות שמחסור בויטמין D עשוי להשפיע על בריאות העצם, ישנן תמונות מורכבות יותר שמתעוררות ממחקרים עכשוויים.
המחסור בויטמין D נפוץ במיוחד באנשים שלא נחשפים מספיק לשמש או שיש להם בעיות ספיגה במערכת העיכול. תופעות מחסור בויטמין D כוללות שברים חוזרים, חולשת שרירים ואפילו אוסטאומלציה, שהיא ריכוך העצמות. אך השפעתו של ויטמין D על צפיפות העצם לא תמיד חד-משמעית, ונתונים סטטיסטיים מצביעים על כך שצריכת ויטמין D בתוספים בלבד לא תמיד מביאה ליתרונות מובהקים בבניית העצם.
הבדיקות וערכים תקינים של ויטמין D
לגבי הערכים של ויטמין D בדם, מדובר במדד חשוב מאוד להערכת מצב הוויטמין בגוף. ערכים תקינים של ויטמין D בדם נמצאים בטווח שבין 30-50 ננוגרם למ"ל. אם רמות הוויטמין נמוכות מ-30 ננוגרם למ"ל, מדובר במחסור בוויטמין D, מצב שעשוי להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל ירידה בצפיפות העצם. ערכים מעל 50 ננוגרם למ"ל הם נדירים, והתסמינים האופיינים למצב זה הם: ירידה במשקל, חוסר תאבון, מתן שתן מוגבר והפרעות בקצב הלב- במצב שאכן רמות הויטמין בדם גבוהות מדי המטופלים עלולים לסבול מהצטברות סידן בעורקי הלב או בכליות- במיוחד באלו הנוטלים גם תוספי סידן.
ההשפעה של גיל על ספיגת ויטמין D
חשוב לציין כי עם הגיל, ספיגת ויטמין D מהשמש יורדת באופן טבעי. תהליך זה נובע מכך שהעור של אנשים מבוגרים מייצר פחות ויטמין D בתגובה לחשיפה לשמש. בנוסף, פעמים רבות קשישים נמנעים מחשיפה לשמש עקב בעיות עור או חשש ממחלת עור. לכן, אנשים מבוגרים עלולים להיות בסיכון גבוה יותר למחסור בויטמין D, מה שיכול להחמיר את מצב העצם ולתרום להתפתחות אוסטאופורוזיס.
מחקרים על ויטמין D והשפעתו על צפיפות העצם
- מחקר: ויטמין D ושברים במחקר שנערך ופורסם ב- The New England Journal of Medicine (2007), נבחנה השפעת תוספי ויטמין D על שברים בקרב נשים מבוגרות. במחקר נמצא כי נטילת תוספי ויטמין D (יחד עם סידן) הביאה לירידה מובהקת בשיעור השברים בעמוד השדרה, אך לא בשברים אחרים כמו שברים בירך. המסקנה הייתה כי ויטמין D מסייע בשיפור צפיפות העצם ובמניעת שברים ספציפיים, אך אינו מבטל את הצורך במכלול של גורמים נוספים, כולל תזונה עשירה בסידן ופעילות גופנית.
- מחקר: האם תוספי ויטמין D מונעים אוסטאופורוזיס? מחקר שפורסם ב-JAMA (2011) חקר את השפעת תוספי ויטמין D בקרב אנשים מבוגרים. למרות שמינונים גבוהים של ויטמין D הובילו לשיפור קל בצפיפות העצם, הממצאים לא הראו ירידה משמעותית במקרים של אוסטאופורוזיס או ירידה בבריאות העצם הכללית. המסקנה הייתה שנטילת תוספי ויטמין D עשויה לשפר את מצב העצמות, אך לא בהכרח מונעת אוסטאופורוזיס או מחלות עצם אחרות.
- מחקר סותר: השפעת ויטמין D על בריאות העצם בקשישים במחקר שהתפרסם ב-Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2012), נמצא כי נטילת תוספי ויטמין D בקרב קשישים לא הובילה לשיפור ניכר בבריאות העצם או במניעת אוסטאופורוזיס. המסקנה הייתה כי תוספי ויטמין D אינם מספיקים בכדי לשפר את בריאות העצם במקרים של אוסטאופורוזיס, ויש צורך גם בגורמים נוספים כמו תזונה מאוזנת ופעילות גופנית.
המלצות לצריכת ויטמין D
ההמלצה הכללית היא לנסות לקבל את ויטמין D ממקורות טבעיים כמו חשיפה לשמש ומזון מועשר בויטמין D (כגון דגים שמנים, ביצים ומוצרי חלב מועשרים). נכון להיום ההמלצות, שכולם, בכל גיל, גם במדינה שטופת שמש כמו ישראל, זקוקים לתוספי ויטמין D.
כמות מומלצת יומית (RDA):
- במבוגרים במשקל תקין : 1000-800 יב"ל ליום
- מבוגרים בעודף משקל: 2000 IU ליום
- במצבים של אוסטאופורוזיס, רופא מטפל יכול להמליץ אף על כמויות גדולות יותר.
סוגי תוספים:
- ויטמין D2 (ארגוקלציפרול): מקורו בצמחים ומתאים יותר לצמחונים.
- ויטמין D3 (כולקלציפרול): מקורו בבעלי חיים ונחשב ליעיל יותר להעלאת רמות ויטמין D בדם.
סיכום
ויטמין D הוא רכיב חשוב וחיוני לבריאות העצם, אך יעילותו תלויה בגורמים רבים נוספים כמו פעילות גופנית אורח חיים ותזונה כללית.
ממני אליכם,
נוגה💜
כתבה זו נועדה להציג מידע עדכני ומבוסס מחקר בתחום בריאות העצם. אין לראות בה המלצה תזונתית או רפואית, והיא אינה מהווה תחליף לייעוץ אישי עם רופא או דיאטנית.
לצפייה בהרצאה שלי על החשיבות של פעילות גופנית בשמירה על מסת העצם מתוך כנס בנושא אוסטאופורוזיס בבית החולים על שם אדית וולפסון
לצפייה בהרצאה החדשה שלי שתעשה לכם סדר – הרצאת חובה! מה זה אוסטאופורוזיס?