אוסטאופורוזיס לאחר לידה

אוסטאופורוזיס בנשים לאחר לידה

אוסטאופורוזיס, הידוע גם כ"דלדול עצם", הוא מצב שבו העצמות מאבדות את צפיפותן והופכות שבריריות, דבר שמוביל להגדלת הסיכון לשברים. על אף שמדובר במצב שלרוב מזוהה עם נשים בגיל המעבר, אוסטאופורוזיס יכול להתרחש גם לאחר הלידה, ותופעה זו זוכה לתשומת לב רבה יותר בשנים האחרונות. המאמר הזה יעסוק בשכיחות אוסטאופורוזיס אצל נשים לאחר לידה, הסיבות לכך, דרכי ההתמודדות ומה ניתן לעשות כדי למנוע את התופעה.

מה השכיחות של אוסטאופורוזיס לאחר לידה?

על פי מחקרים, אוסטאופורוזיס לאחר לידה הוא מצב שאינו נפוץ, אך שכיח יותר מהצפוי. מחקר שנערך ב-2016 בכתב העת Osteoporosis International מצא כי נשים שסבלו ממחסור בסידן או שסבלו ממחסור הורמונלי עקב הנקה היו בסיכון גבוה יותר לפתח אוסטאופורוזיס לאחר הלידה.
נמצא גם כי 3-5% מהנשים שעברו הריון עשויות להיתקל בירידה בצפיפות העצם, במיוחד במהלך השנתיים הראשונות לאחר הלידה.

למה זה קורה?

הגוף עובר שינויים פיזיולוגיים רבים במהלך ההריון, והשפעות אלו נמשכות גם לאחר הלידה. כל תהליך ההיריון וההנקה יכול להוביל לירידה בצפיפות העצם אצל נשים, בעיקר בשל העלייה בכמות ההורמונים כמו פרוגסטרון ופרולקטין, שיכולים להפריע לתהליך הספיגה וההפקה של מינרלים חיוניים כמו סידן. במהלך ההריון, גוף האישה צריך לספק את צורכי העובר, ואם לא מתקבל מספיק סידן מהתזונה או מהמזון הנוסף, הגוף עלול להיתקל בחסר סידן ו"להשלים" את החוסר על ידי פירוק העצם. בנוסף, בהנקה, פרולקטין -הורמון שאחראי להפקת חלב מהשד, מדכא את פעילות האסטרוגן – ההורמון המין הנשי שעוזר לשמור על צפיפות העצם. הירידה ברמות האסטרוגן גורמת לדלדול נוסף של העצם, במיוחד בשנה הראשונה לאחר הלידה.

איך להתמודד עם אוסטאופורוזיס לאחר לידה?

התמודדות עם אוסטאופורוזיס לאחר לידה דורשת גישה הוליסטית הכוללת תזונה נכונה, פעילות גופנית ותמיכה רפואית. הנה כמה דרכים להתמודד עם המצב:

  1. תזונה מאוזנת: חשוב להקפיד על צריכת סידן וויטמין D. מזון כמו חלב, גבינות, דגים שומניים וירקות ירוקים עשויים לתמוך בבריאות העצם. יש להימנע ממזון מעובד שיכול להחמיר את מצב דלדול העצם.
  2. פעילות גופנית: אימוני משקולות ואימון עם התנגדות מסייעים לחיזוק העצמות. הימצאות בתנועה שומרת על מערכת שלד חזקה יותר ומפחיתה את הסיכון לשברים. אחד הגורמים החשובים ביותר בהתמודדות עם אוסטאופורוזיס הוא אימון כוח, אשר מעודד את פעילות התאים האוסטאולסטים, בוני העצם, ומסייע במניעת ירידה בצפיפות העצם לאחר הלידה.
  3. הפסקת הנקה במידת הצורך: נשים רבות לא יודעות כי המשך ההנקה מעבר לזמן מסוים עשוי להאריך את השפעת הירידה ברמות האסטרוגן, ולכן יש לשקול הפסקת הנקה במקרה של חשש לדלדול עצם משמעותי.
  4. תוספי תזונה:  להיעזר בתוספי תזונה – סידן / ויטמין D/ ויטמין K2-  לאחר התייעצות עם רופא מטפל.

מתי זה חולף?

הירידה בצפיפות העצם לאחר לידה בדרך כלל חולפת כעבור שנה עד שנתיים, כאשר רמות ההורמונים מתחילות לחזור למצבם הרגיל והגוף מתחיל להשתקם. עם זאת, חשוב לנקוט בצעדים נכונים להבטחת בריאות העצם בטווח הארוך, כי לפעמים התהליכים הפיזיולוגיים יכולים להימשך יותר זמן.

מה מומלץ לעשות?

  1. מעקב רפואי: מומלץ לעבור בדיקות צפיפות עצם לאחר הלידה, במיוחד אם יש חשש לאוסטאופורוזיס. אלו יכולים לכלול בדיקות דם למינרלים חיוניים, בדיקת שחלוף עצם ובדיקה לצפיפות העצם (DEXA).
  2. שיפור אורח חיים: שמירה על אורח חיים בריא עם פעילות גופנית תכופה ודיאטה עשירה בסידן וויטמין D, ונטילת ויטמין K2 יכולה לשפר את צפיפות העצם ולהפחית את הסיכון לדלדול עתידי.
  3. תמיכה נפשית: שמירה על מצב נפשי טוב, על מנת למנוע סטרס שמוביל להפרעות במטבוליזם העצם, חשובה לא פחות מכל טיפול פיזי.

החשיבות של פעילות גופנית – לפני, במהלך ואחרי הריון

הגוף עובר שינויים מרובים בתקופת ההריון, ואם לא שמים לב לבריאות העצם מראש, קיימת סכנה לדלדול עצם בעקבות מחסור במינרלים חיוניים. פעילות גופנית, ובעיקר אימוני כוח, נחשבת לאחד הכלים החשובים ביותר לשיפור צפיפות העצם – לא רק בזמן ההריון, אלא גם לפניו.

פעילות גופנית לפני הריון

אחד המרכיבים החשובים ביותר לשמירה על בריאות העצם הוא להכין את הגוף לפני כניסתו להריון. אם האישה מתחילה את ההריון עם מסת עצם טובה, יש לה פחות סיכון לדלדול עצם במהלך ההריון. אימוני כוח לפני הריון מסייעים לשמור על מסת העצם ובמקביל מאפשרים גידול במסת השריר, שיכולה להקל על התמיכה במערכת השלד במהלך ההריון. מחקר שנערך ב-2017 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition הראה כי נשים שביצעו אימוני כוח, לפני ההריון היו עם צפיפות עצם גבוהה יותר בסוף ההריון מאשר נשים שלא התאמנו.

פעילות גופנית במהלך ההריון

במהלך ההריון, במיוחד אם מדובר בהריון תקין, חשוב להמשיך בפעילות גופנית. פעילות גופנית מתונה כמו הליכה, יוגה או שחייה תורמות לאיזון הסוכר בדם, הפחתת לחץ דם, ושיפור בסיבולת בהרגשה הכללית, אך פעילות גופנית מסוג זה אינה בעלת השפעה על צפיפות העצם.

האימונים שכן תורמים לעלייה ושימור צפיפות העצם אלו אימוני כוח – אם התאמנת באימוני כוח בטרם כניסתך להריון את יכולה להמשיך באותם אימונים ולהתאים את המשקלים ומספר החזרות להתקדמות היהריון והרגשתך האישית.
אם לא התאמנת באימוני כוח לפני כניסתך להריון, את יכולה להתחיל גם בהריון, בצורה מתונה, הדרגתית ותוך הדרכה ממאמנת כושר מוסמכת עם התמחות באימונים המותאמים להריון. אימונים אלו עשויים לשפר את הסיבולת הכללית, לחזק את העצמות ולסייע במניעת ירידה בצפיפות העצם כתוצאה מהשינויים ההורמונליים. מחקר שנערך ב-2013 בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research מצא כי נשים שהתאמנו במהלך ההריון שמרו על צפיפות עצם טובה יותר אחרי הלידה בהשוואה לנשים שלא התאמנו.

פעילות גופנית מיד לאחר הלידה

לאחר הלידה, חשוב להחזיר את הגוף למצב של איזון תוך זמן קצר. אימוני כוח, במיוחד בשילוב עם אורח חיים בריא, יכולים לעזור לשמור על צפיפות העצם. תרגילים כמו סקווטים, דד ליפט, הרמות משקולות חופשיות או עם מכשירים מחזקים את העצמות בצורה משמעותית. מחקר שנערך ב-2020 בכתב העת Bone מצא כי נשים שהחלו באימוני כוח מייד לאחר סיום משכב הלידה חוו עלייה משמעותית בצפיפות העצם בהשוואה לנשים שלא התאמנו.

סקירת ספרות מקצועית:

  1. מחקר על השפעת ההנקה על צפיפות העצם
    • פורסם ב-2014 בכתב העת Bone
    • הניסוי: המחקר כלל נשים לאחר לידה שחלקן הניקו וחלקן לא. נבדקה השפעת ההנקה על צפיפות העצם באזורים שונים בגוף.
    • ממצאים: נמצא כי נשים שהניקו לתקופה ממושכת הראו ירידה משמעותית בצפיפות העצם באזור הירך וחוליות עמוד השדרה, בעוד שנשים שלא הניקו או שהפסיקו להניק מוקדם, שמרו על צפיפות עצם טובה יותר.
  2. מחקר על השפעת ההריון והלידה על צפיפות העצם
    • פורסם ב-2016 בכתב העת Osteoporosis International
    • הניסוי: מחקר שנערך בקרב נשים בגיל הפוריות, בהן נבדקה השפעת ההריון על צפיפות העצם במהלך השנים שלאחר הלידה.
    • ממצאים: המחקר הראה כי רוב הנשים החלו לשוב למצבם הקודם תוך שנה לאחר הלידה, אך נשים שסבלו ממחסור בסידן או הניקו זמן ממושך, לא חוו חזרה מלאה לצפיפות העצם הקודמת.
  3. מחקר על השפעת פעילות גופנית על צפיפות העצם בהריון ולאחר הלידה
    • פורסם ב-2013 בכתב העת Journal of Bone and Mineral Research
    • הניסוי: נבדקה השפעת פעילות גופנית במהלך ההריון וההשפעה על צפיפות העצם אחרי הלידה.
    • ממצאים: נמצא כי נשים שהתאמנו במהלך ההריון שמרו על צפיפות עצם טובה יותר אחרי הלידה בהשוואה לנשים שלא התאמנו.
  4. מחקר על אימוני כוח לאחר הלידה
    • פורסם ב-2020 בכתב העת Bone
    • הניסוי: המחקר כלל נשים לאחר לידה, שביצעו אימוני כוח בצורה ממוקדת במהלך תקופה של 6 חודשים לאחר הלידה.
    • ממצאים: הנשים שהשתתפו בתוכנית אימונים עם כוח חוו שיפור משמעותי בצפיפות העצם, במיוחד באזורי הירך והחוליות.

סיכום

אוסטאופורוזיס לאחר לידה הוא מצב שיכול להתרחש עקב השפעות ההריון וההנקה על המערכת ההורמונלית, אך עם טיפול נכון ואורח חיים מאוזן, ניתן להתמודד עם המצב ולמנוע נזק נוסף. שמירה על תזונה נכונה, פעילות גופנית והכוונה רפואית נכונה, יכולים לעזור בשיפור צפיפות העצם ולמנוע את התסמינים לאורך זמן.

רק בריאות
שלכם
נוגה💜


 

הצטרפו אליי
עוד באותו נושא